Våra Bär

Nordic Crown är ett varumärke som grundar sig i att lyfta fram de ”nordiska nyttigheter” vi kommer att se mer och mer av i framtiden. Vilda bär som växer naturligt sedan urminnes tider. Havtorn är ett sådant bär som våra förfäder använde mot bland annat skörbjugg. Vi har även valt att satsa på det odlade Aroniabäret som blir mer och mer känt i vårt land. Det användes först som prydnad för dess vackra blommor, blad och bär. Numera vet de flesta att både havtorn och aroniabär är mycket nyttiga och innehåller massor med antioxidanter, samt att de unika smakerna gör dem omtyckta i många sammanhang. Att Svarta vinbär är både gott och nyttigt vet vi också.  I många av våra grannländer används bären och dess produkter sedan länge bland annat som medicinalväxter.

Bär innehåller många livsnödvändiga vitaminer, mineraler och fibrer. Under senare år har forskning alltmer ägnats åt mindre kända ämnen med stor hälsopotential, till exempel olika fenoler, ämnen som bär är särskilt rika på. Fenoler är en sorts antioxidanter som har positiva hälsoeffekter.

Naturens Skafferi

Aroniabär

Släkt med rönn och häggmispel (familj Rosacae)
Ursprungligen kommer växten från Nordamerika. Den kom till Europa under 1800-talet och odlas i större skala i Ryssland och Bulgarien bland annat. Bären tas tillvara till juice, saft och sylt.

Aronia är en av naturens starkaste antioxidanter och den innehåller ovanligt mycket bioflavonoider samt 20 gånger mera vitamin P än äpplen och apelsiner. Vitamin P kan skydda blodkärlen mot förkalkning, stärka de små kapillärkärlen och verkar antiseptiskt (innehåller ämnen som förhindrar utveckling av bakterier). Detta gör att aroniabär och aroniajuice kan användas i förebyggande syfte vid exempelvis högt blodtryck samt urinvägsinfektioner.
Aronia är även rik på vitamin A, E, B2 och C. På grund av lågt sackarosinnehåll och högt fruktosinnehåll kan aronia även användas av diabetiker.
Aronia innehåller 1,5 mg järn och 3-5 gånger mera jod än jordgubbar, hallon och äpple. Aronia rekommenderas även vid sköldkörtelrubbningar, luftrörsbesvär, anemi, allergier och reumatism.

Aronia är synergiskt med vitamin C (underlättar kroppens upptag av C-vitamin), det rekommenderas därför att blanda aronia med andra juicer och bär som är rika på vitamin C, som havtorn, nypon och svarta vinbär mm.

Vid tillverkning behåller aroniabären sina aktiva ämnen och kan med sina välgörande egenskaper och sin rubinröda färg berika andra produkter som t ex gelé, marmelad, sylt, vin och likör

Kalas

Havtornsbär

Många förväxlar havtorn med hagtorn, men de är inte släkt.
Havtorn var en av de allra första växterna som etablerade sig i Norden efter istiden. Den finns nu sparsamt kvar i Bohuslän. På Orust, Valön, Hamburgsund tex finns exemplar. Vill ha vind och sol, och den är vindpollinerad. Växer även runt Bottenviken, Åland och Gotland. I övrigt växer den i delar av Centraleuropa och genom Centralasien bort till Kina. Den geografiska spridningen av havtorn kan variera från några meter till 5200 meter över havet och den klarar temperaturer från -43°C till +40°C.

Flera former och underarter finns som skiljer sig i växthöjd, mängden taggar, bärens vitamininnehåll, blomningstid sjukdomsresistens etc. Det finns t.ex. dvärgformer som inte blir större än en krusbärsbuske, till höga träd på 5-6 meter. De flesta förädlade sorter blir 2-3 meter. I vilt tillstånd är den mycket taggig. Bären växer tätt, ibland nästan som majskolvar, och är svårplockade.

Havtorn skördas ofta genom att man pressar ut juicen direkt från grenen. Råsaften är en mycket exklusiv produkt som kan användas till bl.a. desserter, medicin, och hudvård. Alltså ett brett användningsområde.
Forskare från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har i flera år arbetat med att korsa vilda sorter, från t.ex. Europa och Asien, för att finna odlingsbara sorter för mer kommersiellt bruk, och som passar vårt klimat. Självklart skall de ge höga skördar, vara lättskördade, ha höga värden, vara motståndskraftiga etc. Så ni kan förstå att det tar sin tid.
Försöksodlingar i Skåne, på Gotland och Kvarkenområdet har pågått med sk. nummersorter i flera år. Odlare börjar komma igång i hela Sverige. Intresset ökar stort. Gamla kunskaper kombineras med nya. Sedan flera år finns Romeo och Julia, vanliga trädgårdsprydnadsväxter. Plantorna är tvåkönade, och därför behövs både hon- och hanplantor. Förhållandet är 5 – 10 honplantor per hanplanta.
Växten har mycket litet gödselbehov och få sjukdomsproblem. Därför är den idealisk för ekologisk odling, och på marker i känsliga områden. Bladen är mycket vackra. Silvergrå, nästan som olivträd.
Efter skörd är bären ömtåliga och måste frysas in eller anrättas inom något dygn. Varsam hantering och tillredning är a och o. Av alla världens bär innehåller detta bär flest antal vitaminer i höga doser. Så vill du på ett enkelt sätt, i det dagliga livet, skydda dig och din familj, ät havtorn! Det gör man i många delar av världen.

Havtorn finns angivet som medicinalväxt i tibetanska skrifter från 1100-talet och i en broschyr från efterkrigstiden har havtornsbärens användning beskrivits så här:
“Finnbär-elixir ger oss fulla kraften hos finnbärets vitaminrika frukter. Det framställs av bärens oblandade saft i deras bästa mognadsstadium. Dessa medel ger hela kroppen ny spänstighet, och rekommenderas särskilt vid trötthet och svaghetstillstånd efter sjukdom, samt åt barn när deras vitalitet är nedsatt på grund av kriser i utvecklingen.”

I Tyskland är det mycket vanligt i livsmedels- och hälsokosthyllorna, i Ryssland finns det på apoteken. I många av Sveriges hälsokostbutiker finns det idag havtorn. Den sägs höja immunförsvaret allmänt. Mycket använt mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor. Stärkande vid stressrelaterade åkommor.
1 bär lär motsvara C-vitamininnehållet i 1 apelsin. De odlingsvärda sorterna av havtorn innehåller ca 300 mg C-vitamin/100 g vilket kan jämföras med 50mg/100 g hos apelsin. Havtornbärens A-vitamininnehåll är ca 11 mg/100 g. Bären innehåller även vitamin B1, B2, B3, B6, B9, B12, E, K och P, samt fleromättade fetter såsom OMEGA 7. Vikten är jämförbar med svarta vinbärs: 100 st bär väger oftast 40-60 gram

Pin It on Pinterest